2016 Drottningholms slott

Båtutflykt till Drottningholms slott 17 sep 2016

Denna lördag samlades ett 30 tal medlemmar i släktföreningen på Stadshuskajen för att med Strömmas vackra fartyg S/S Drottningholm från 1909 bege oss till slottet Drottningholm i Mälaren. Vädret kunde inte varit mer på vår sida, en fantastisk sensommardag mötte oss.

Under färden bjöds vi på en god lunch bestående av sill och ugnsbakad röding.

Väl framme fick vi en sakkunnig privat guidning i de vackra salarna.

Veckan innan vårt besök döptes prins Alexander (son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia) i slottskyrkan med efterföljande mottagning på Drottningholms slott. Vid vårt besök fanns därför lite extra kuriosa och pynt kvar på slottet. Bl.a fanns vaggan där prinsen låg framställd i ett av rummen och i slottsparken var prins Alexanders monogram format med röda äpplen på grusgången.

Vi tittade även särskilt på ett porträtt i Rikssalen av konstnären Carl Theodor Staaff föreställande kung Oscar I, regent över Sverige och Norge 1844-1859. Detta porträtt har varit förlaga till vår släkting Gottfrid Julius Virgins (1831-1876) pampiga porträtt av samme kung som nu hänger i Bernadotte galleriet på Stockholms slott. Även om Drottningholm är mer än värt ett besök i sig, så är det ju extra kul när där finns en koppling till släkten…om än en lite brokig sådan!

Efter en dag med många trevliga minnen båtades vi tillbaka till Stockholm nöjda och belåtna!