2023 Besök på Stockholms slott

Den 2 september 2023 samlades 12 medlemmar på Slottsbacken för en gemensam rundtur på slottet med primärt fokus inställt på att beskåda vår släkting Gottfrid Virgins målningar som hänger på slottet.

Rundturen inleddes i rikssalen framför vår svenska kungatron (silvertronen). Förberedelserna var i full gång inför firandet av kungens nu 50 år på tronen som skulle arrangeras på slottet två veckor senare. Inför den stora jubileumsmiddagen som skulle hållas i rikssalen hade våra landskapsflaggor hängts upp längs väggarna.

 

Slottsbesökets höjdpunkt fick vi se i Bernadottegalleriet där två pampiga målningar av Gottfrid Virgin hänger. Gottfrid målade ett porträtt av Kung Karl XV efter ursprungligt porträtt målat av Georg von Rosen år 1873.

 

Längre ner i Bernadottegalleriet hänger ytterligare ett porträtt målat av Gottfrid Virgin, detta är ett porträtt av kung Oscar I, målad av Carl Staff efter original av Gottfrid.

   

Kuriosa på temat Gottfrid Virgin är att när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig i juni 2010 kunde vi i Svensk Damtidning se bild på när kronprinsessparet skar sin bröllopstårta i Bernadottegalleriet. Den uppmärksamme kan notera att kronprinsessan inte verkar särskilt intresserad av tårtan, utan snarare något som skymtar bakom tårtan, utanför bilden…. Notera tavelformationen och bordet strax till höger om tårtan i bild.

Låt oss titta igen på placeringen av Gottfrid Virgins målning av Kung Karl XV…

Ni noterar väl bordet med tavelformationen, jämfört med tårtans placering, Victorias beundrande blick och Gottfrids målning! Nog får vi vara lite stolta!

Enligt vår guide finns det fler målningar av Gottfrid Virgin på slottet. Vi hade tyvärr inte möjlighet att beskåda dem alla, men enligt uppgift är bl.a. dörröverstyckena i Konseljsalen, där möten mellan kungen och regeringen hålls, målade av Gottfrid Virgin. Dock är de inte signerade. I Konseljsalen hålls tex så kallad skifteskonselj när en ny regering tillträder.

 

Efter ca 1h rundtur hade vi lärt känna ytterligare en släkting och efter en kort promenad samlades vi i Gamla stan för en gemensam lunch!